Vijf tips voor het onderhoud van je mozaïek!

Wanneer er prachtige mozaïek in jouw interieur pronkt, wil je die natuurlijk zo mooi mogelijk houden. In principe onderhoud je mozaïek hetzelfde als andere tegels, al zijn er wel een paar specifieke tips en tricks. Deze hebben we hieronder voor jou op een rij gezet, zodat jij zo lang mogelijk van je mozaïek kunt genieten!

 1. Kies voor natuurlijke schoonmaakmiddelen
  Natuurlijke schoonmaakmiddelen zijn altijd beter dan middelen die vol met zuur, chloor en andere agressieve reinigers zitten. Dat geldt voor mozaïek, maar bijvoorbeeld ook voor je sanitair. Groene zeep is dan ook een goede keuze. 
 2. Gebruik middelen met een pH-waarde van minimaal 7
  We raden je aan om middelen te gebruiken met een pH-waarde van minimaal 7. Producten met een lagere pH-waarde kunnen de voegen aantasten, wat op den duur kan leiden tot lekkages en beschadigingen.
 3. Pas op met kalkverwijderaars
  Probeer kalkverwijderaars zo veel mogelijk te vermijden. Als je het gebruikt, laat het dan niet te lang intrekken, maar spoel het direct af met voldoende water. Als je de kalkverwijderaar wel laat intrekken, ontstaat er onherstelbare schade die onder geen enkele garantie valt.
 4. Vermijd schurende sponzen
  Gebruik altijd een niet-schurende spons, zeem of zachte doek, om krassen op je mozaïek te voorkomen. Vermijd daarnaast schuurpoeder en staalwol en pas op met microvezeldoekjes en vuilgommen. Deze bevatten namelijk kleine schuurdeeltjes die het tegeloppervlak kunnen beschadigen.
 5. Maak het oppervlak altijd droog
  We raden je aan om het tegeloppervlak altijd goed droog te maken. Staand water kan dankzij de kalk namelijk permanente schade veroorzaken, met name aan de kitranden. Daarnaast is het belangrijk dat de ruimte goed is geventileerd.