Mozaïek tegels onderhouden

Glasmozaïek of geglazuurd keramisch mozaïek:

Bij dagelijks onderhoud blijven uw tegels jarenlang zijn hoge kwaliteit behouden.

Mozaiek tegels dienen in principe op dezelfde manier onderhouden te worden als gewone tegels. Mozaiek tegels van glas en geglazuurde keramische mozaïek kun je met de normale schoonmaakmiddelen als een standaard “alles reiniger” of Groene zeep reinigen.

We raden echter wel aan om een middel te gebruiken met een minimale pH waarde van 7. Lagere pH waarden kunnen uw voegen aantasten en op den duur zorgen voor lekkende, beschadigde voegen.

Pas ook op met “kalkverwijderaars”. Wanneer je dit gebruikt, laat het dan niet intrekken, maar spoel het direct af met voldoende water. Laat je kalkverwijderaar intrekken, dan ontstaat er onherstelbare schade welke onder geen enkele garantie valt.

Gebruik altijd een niet schurende spons, zeem of zachte doek. Dit voorkomt krassen op uw tegels. Gebruik dus geen schuurpoeder, staalwol, of iets dergelijks. Pas ook op met microvezeldoekjes of vuilgommen. Deze bevatten vaak kleine schuurdeeltjes die het oppervlak kunnen bekrassen.

Maak alle oppervlakken altijd droog. Staand water kan (vanwege kalk) permanente schade veroorzaken aan met name kitranden en tegels. Zorg in iedere ruimte altijd voor voldoende ventilatie.

Metallic mozaïek

Bij Metallic mozaïek (uit de Barcelona-collectie) is nog belangrijker dat de ruimte goed wordt geventileerd en dat u schoonmaakmiddelen met zuren vermijdt. In een te vochtige ruimte of door aanraking met zuren zal de coating verkleuren (oxideren). Dit veroorzaakt onherstelbare schade die niet onder de garantie valt.

Onverglaasde mozaïektegels:

Vanwege het ruwe antislip oppervlak adviseren wij deze tegels alleen schoon te maken met schoonmaakazijn verdunt met water. Op deze manier wordt het oppervlak niet vlekkerig doordat er zeepresten achterblijven in het ruwe materiaal.