HOEVEEL SNIJVERLIES BIJ MOZAIEKTEGELS?

Bij het werken met mozaïektegels is er vaak sprake van snijverlies. Dit is het deel van de tegel dat verloren gaat bij het snijden van de tegels op maat voor de buitenste randen van het te bedekken oppervlak.

Verwerking snijverlies

In de wereld van mozaïektegels wordt doorgaans aangenomen dat er tijdens het verwerkingsproces ongeveer 5% snijverlies optreedt. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld 100 vierkante meter mozaïektegels wilt leggen, je eigenlijk 105 vierkante meter aan tegels nodig hebt om het beoogde oppervlak volledig te bedekken. Dit komt doordat je ongeveer 5% van de tegels zal verliezen bij het op maat snijden ervan.

Om het benodigde aantal vierkante meters te berekenen, vermenigvuldig je het oppervlak dat je wilt bedekken met 0,05. Dit geeft je het aantal vierkante meters dat je zult verliezen door snijverlies.

Omgaan met snijverlies

Het is handig om voldoende tegels aan te schaffen om niet alleen het beoogde oppervlak te dekken, maar ook om rekening te houden met dit snijverlies. Het is altijd verstandig om iets meer tegels te kopen dan strikt nodig is omdat je anders het risico loopt dat je voor een tweede keer dezelfde mozaïektegels moet aanschaffen, wat kan resulteren in kleurverschillen als gevolg van verschillende tinten.

Hoewel veel leveranciers het snijverlies al meenemen in de hoeveelheid tegels die per doos wordt verkocht, is het raadzaam om dit te controleren bij het plaatsen van je bestelling. Door voldoende tegels aan te schaffen, ben je goed voorbereid om je mozaïekproject succesvol af te ronden.