ALLES OVER MOZAÏEK VOEGEN

Mozaïektegels zijn geliefd om hun veelzijdigheid en visuele aantrekkingskracht. Maar wat maakt een mozaïek echt af? Het antwoord ligt in de voeg. In deze blog duiken we dieper in op mozaïekvoegen en geven we antwoord op enkele veelgestelde vragen.

Wat is een mozaïekvoeg?

De voeg van een mozaïektegel is de ruimte tussen de individuele tegels in het mozaïekpatroon. Deze voeg vervult een cruciale rol. Het houdt niet alleen de tegels op hun plaats, maar verdeelt ook de belasting en vangt eventuele bewegingen of uitzetting van de tegels op. Om het mozaïek een uniform en afgewerkt uiterlijk te geven, kan de voeg worden gevuld met speciale voegmassa.

Hoe groot is de voeg van een mozaïektegel?

De grootte van een voeg hangt af van de mal die is gebruikt. Over het algemeen varieert de voegmaat voor mozaïek van The Mosaic Factory tussen 1,5 en 3,0 mm. Voor specifieke voegmaten van TMF® mozaïek, verwijzen we u naar de productpagina.

Welke kleur voeg moet ik gebruiken?

De keuze voor de kleur van uw mozaïekvoeg hangt af van de stijl die u wilt creëren en uw persoonlijke smaak. Hier zijn enkele overwegingen:

  • Contrast: Kies een voegkleur die contrasteert met de tegels om ze te laten opvallen. Voegen die een contrasterende kleur hebben met de tegels, creëren een dramatisch effect. Dit is geschikt voor opvallende ontwerpen met veel kleur.
  • Harmonie: Voor een samenhangend geheel, kies een voegkleur die dicht bij de tegelkleur ligt. Voegen die dezelfde kleur als de tegels hebben, creëren een strak en modern effect. Dit is een goede optie voor minimalistische ontwerpen.
  • Vuilbestendigheid: Donkere voegen kunnen vuil en vlekken minder zichtbaar maken.

Over het algemeen zijn neutrale kleuren zoals grijs, beige, bruin en wit populaire keuzes.

Welke soort voeg moet ik kiezen voor mozaïektegels?

De juiste voegkeuze is afhankelijk van de toepassing. Over het algemeen adviseren wij voegproducten van Mapei vanwege hun kleurvariatie en kwaliteit. Er zijn twee soorten voegen:

  • Cementgebonden voeg: Standaard voeg die in de meeste gevallen geschikt is.
  • Epoxyvoeg: Waterdichte en gladde voeg, ideaal voor natte ruimtes.
Mapei voegen. Voegenpakket. Keuze uit verschillende voegen.
Mapei voegenmap

Hoe moet ik mozaïektegels voegen?

Het voegen van mozaïektegels is een belangrijk onderdeel van de installatie. Hier is een eenvoudig stappenplan:

  1. Maak de voegmortel volgens de instructies op de verpakking.
  2. Breng de voegmortel aan op het voegbord.
  3. Verdeel de voegmortel diagonaal over de mozaïektegels met een voegrubber.
  4. Controleer of de voegen volledig zijn gevuld en verwijder overtollige voegmortel met een spons.
  5. Laat de voeg 24-48 uur drogen en reinig de tegels met water en een spons.

Kortom, de voeg is een essentieel element van mozaïektegels dat zowel functioneel als esthetisch belangrijk is. Ze helpen bij het uitlijnen van de tegels en verminderen de kans op scheuren. Als u twijfelt, raden we aan om een e-mail te sturen naar info@mozaiektegelwinkel.nl. Maak uw keuze zorgvuldig en geniet van het prachtige eindresultaat van uw mozaïekproject!